Warmte elementen: de soorten

warmte-elementen

Er zijn verschillende manieren waarop je je huis kunt verwarmen. In deze blog gaan we in op de vraag ‘’hoe moet ik mijn huis verwarmen?’’ door te kijken naar verschillende soorten warmte elementen

Met welke warmte elementen kan je je huis verwarmen?

Twee bekende en ook wat ouderwetse manieren om je huis te verwarmen zijn het verwarmen met hout en de gaskachel:

  1. Verwarmen met hout: hout kun je stoken met bijvoorbeeld een open haard, een houtkachel en een speksteen of tegelkachel. Van deze drie verwarmingselementen is de open haard het minst effectief; de warmte gaat namelijk vooral verloren in de grote schoorsteen. Een speksteen of tegelkachel geeft de warmte juist wel lang af door de warmtevasthoudende stenen.
  2. Verwarmen met de gaskachel: met een gaskachel zit er een verschil tussen een gesloten en een open verbranding. Bij een gesloten verbranding haalt de kachel de zuurstof van buitenaf via een dubbelwandig rookkanaal. Hierbij voert de buitenste pijp de zuurstof naar binnen en de binnenste pijp voert de rookgassen af naar buiten. Bij een open verbranding wordt de zuurstof niet uit de buitenlucht gehaald, maar uit de lucht van de omringende ruimte binnen.

Nu is duurzaamheid tegenwoordig een erg belangrijk onderwerp en focussen we ook steeds meer op een duurzame verwarming voor in huis. Daarbij gebruik je geen gas. Er zijn verschillende manieren waarop je je huis kan verwarmen zonder gas.

Hoe kan ik mijn huis verwarmen zonder gas?

De meest voorkomende manier om je huis duurzaam te verwarmen zonder gas is de cv-ketel. Dit systeem is vrij duurzaam wanneer het huis goed geïsoleerd is. De cv-ketel is echter niet de enige manier waarop je je huis duurzaam kunt verwarmen. Je kan ook kiezen voor een alternatief op de cv-ketel. Wij noemen hier vijf alternatieven op de cv-ketel.

De alternatieven voor de cv-ketel

  1. De elektrische kachel: deze is duurzaam in te zetten wanneer je een (kleine) ruimte kort wil verwarmen en je daarvoor niet een heel systeem aan wil zetten. De stroom is namelijk nog niet 100% om en daarom is het hele huis ermee verwarmen wel milieuonvriendelijk.
  2. Zonneboiler: in een collector bevindt zich water en antivries. Deze collector plaats je op het dak en wanneer de zon schijnt wordt dit water met antivries verwarmd. De verwarmde vloeistof loopt naar de boiler, waardoor de warmte wordt afgegeven aan het water. Het water verwarmd vervolgens het huis. Het werkt zelfs op zonnige winterdagen, maar het is wel even een investering die pas na gemiddeld 12 jaar is terugverdiend.
  3. Hybride warmtepomp: een hybride warmtepomp biedt als duurzaam alternatief op de cv-ketel het hoogste rendement. Dit systeem haalt warme lucht uit de grond of de lucht buiten het huis. Dit gebeurt door middel van een radiator die je in de tuin kan plaatsen.
  4. Airco’s: airconditionings kunnen ook ingezet worden als verwarmingselement als een soort lucht-lucht warmtepomp. De installatie bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Om te koelen wordt warmte uit de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd naar buiten. Bij verwarmen werkt dit andersom. Dan onttrekt het buitendeel de warmte uit de buitenlucht. Deze lucht gaat vervolgens naar het binnendeel dat ervoor zorgt dat de warme lucht verspreidt in de ruimte. 
  5. Infraroodpanelen: deze panelen geven een stralingswarmte af aan een bepaalde plek in de kamer waar je de warmte nodig hebt. Wanneer je dan in die stralingswarmte zit, voelt dat comfortabel, maar je verwarmt niet ook onnodig de rest van de ruimte door middel van lucht.

Wil je meer weten over hoe je duurzaam kan wonen? Dan kan je verder lezen op de website van Milieu Centraal.

Warmte elementen in de toekomst

Door de verder ontwikkelde technologieën zijn er steeds meer mogelijkheden voor huisverwarming. Wij noemen drie belangrijke trends op het gebied van duurzaam verwarmen:

  1. De slimme thermostaat: deze ontwikkeling is niet nieuw, maar groeit wel. Er zijn steeds meer aanbieders zoals Nefit die de verwarming van het huis slimmer en aangenamer maken. Deze thermostaat bestudeert jouw levenspatroon en leert daardoor wanneer de cv moet verwarmen en wanneer niet. Ook weet zo’n thermostaat daardoor wanneer je niet thuis bent, waardoor de verwarming zichzelf uitschakelt. Met zo’n thermostaat verbruik je minder energie of gas. Doordat je hiermee efficiënter verwarmt, kan dat ook voor flinke besparing zorgen.
  2. Warmtepomp: hij is al eerder aangehaald, maar de warmtepomp wordt steeds meer ingezet. Met deze pomp haal je energie uit gratis beschikbare bronnen. Zoals al eerder benoemd gaat het hier om de aarde, het water en de lucht. Dit systeem werkt duurzaam en kostenefficiënt.
  3. Zonne-energie: ook zonne-energie is een bron die we in de toekomst veel blijven gebruiken. Bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen. Net als bij de warmtepomp wordt er hier gebruikt gemaakt van een gratis natuurbron: de zon.

Uiteindelijk is het doel dat alle energie via duurzame methodes, zoals zon, wind en warmtebronnen, opgewekt wordt. Voor als u uw huis duurzaam wil verwarmen zijn deze warmte elementen goede opties.

Er zijn verschillende manieren waarop je je huis kunt verwarmen. In deze blog gaan we in op de vraag ‘’hoe moet ik mijn huis verwarmen?’’ door te kijken naar verschillende soorten warmte elementen.

Meer weten?

cv ketel

De CV ketel vervangen

De CV ketel vervangen: wanneer is het nodig, vervang je hem voor hetzelfde type of kan je beter een ander type cv kiezen? En wat zijn de alternatieven op de traditionele CV ketel? We nemen je mee in de wereld van de cv ketel en het vervangen van de cv.

Verwarming wordt niet warm. Wat nu

Help! Mijn verwarming wordt niet warm. Wat nu?

Je verwarming wordt niet warm? Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je verwarming weer aan de praat te krijgen. In dit artikel lees je wat je moet doen als je verwarming niet warm wordt.

Scroll naar boven