Gasketelwet

gasketelwet

Tijdens het verbrandingsproces van een cv-ketel voor verwarming en/of warm water komen rookgassen vrij. Om deze rookgassen op een veilige manier naar buiten af te voeren heb je een goed werkend rookgasafvoersysteem nodig. Helaas zit dat nog niet in iedere woning altijd goed: jaarlijks zijn er nog steeds veel slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging. Daarom komt er vanaf 2023 een wettelijk verplichte certificeringsregeling voor het installeren en onderhouden van de rookgasafvoersystemen en gasverbrandingsinstallaties: de gasketelwet. 

Wat is de gasketelwet?

Deze wet geeft beoordelingsrichtlijnen waaraan bedrijven gemeten worden om te zien of zij bevoegd zijn om werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties te verrichten. Wanneer het bedrijf goedgekeurd is, ontvangt zij een CO-certificering. Deze certificering geldt voor bevoegdheid op bepaalde deelgebieden:

  1. De installatie van nieuwe gasverbrandingsinstallaties;
  2. Het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden aan bestaande gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen, rookgasafvoervoorzieningen en luchtverwarmers;
  3. Het uitvoeren van onderhoud aan bestaande gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen, rookgasafvoervoorzieningen en luchtverwarmers of
  4. Het inbedrijfstellen en vrijgeven voor gebruik van een gasverbrandingsinstallatie na werkzaamheden als bedoeld in de onderdelen één tot en met drie. De certificaathouder kan zelf een keuze maken om gecertificeerd te worden voor één of meerdere deelgebieden.

Welke certificeringen zijn er?

Er zijn 3 verschillende certificaten. Het hangt af van de specifieke werkzaamheden dat het bedrijf verricht voor welke het bedrijf in aanmerking komt:

  1. KiWa BRL K25000: dit is een compacter certificeringstraject; de minimale eisen zijn op een eenvoudige en overzichtelijke manier vastgelegd. De audits zijn gedeeltelijk remote uit te voeren (dat er op afstand meegekeken kan worden om zo de uitgevoerde werkzaamheden steekproefsgewijs te controleren). Dit is aantrekkelijk voor kleine bedrijven waarbij een uitgebreid certificeringstraject teveel tijd kost van de bedrijfsvoering. 
  2. BRL 6000-25: dit certificaat is er ten eerste voor als er alleen collectieve rookgasafvoer- en luchttoevoersystemen geplaatst worden. Ten tweede is dit certificaat voor als het gaat om alle soorten toestellen m.u.v. gas-en sfeerhaarden voor bedrijven van een grootte van meer/minder dan 7 FTE (hoeveelheid mensen die fulltime binnen een bedrijf ingezet kunnen worden en ook worden ingezet) die al een BRL6000-AB certificaat hebben. Met een BRL6000-AB certificaat laten technische installatiebedrijven zien dat de installaties die zij ontwerpen en installeren voldoen aan vastgelegde kwaliteitseisen. 
  3. NHK BRL: dit certificaat is specifiek voor werkzaamheden aan gasgestookte sfeerhaarden.

Wat gebeurt er als de rookgasafvoer niet volgens de gasketelwet vervangen wordt?

Wanneer vanaf 1 januari 2023 deze wet ingaat en in opdracht van de klant de rookgasafvoer niet wordt vervangen, wordt de installatie rookgasafvoerzijdig technisch afgekeurd. Daarnaast moet hiervan melding gemaakt worden in het landelijke databasesysteem. Dit systeem is te vergelijken met het systeem van de RDW voor APK keuringen.

Waarom is de gasketelwet aangenomen?

De gasketelwet moet het aantal ongelukken door koolmonoxide terugdringen. Uit het Koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015 kwam dat de bestaande kwaliteitsregelingen de veiligheid niet kunnen borgen. Eerst werd er verondersteld dat er ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers en enkele honderden gewonden vielen per jaar van de blootstelling  aan een verhoogde koolmonoxide concentratie. In werkelijkheid is dit aantal gewonden tot vijf keer zo groot.

Kies voor een gecertificeerde installateur

Naast dat de gasketelwet het gevaar terugdringt, is de betrouwbaarheid van de installatie ook belangrijk. Hieronder vier redenen waarom het verstandig is om voor een gecertificeerde installateur te kiezen:

  1. Altijd goed advies van een vakman: het is lastig de meest rendabele maar voordeligste keuze te maken. Een cv-ketel met een hoge capaciteit is fijn, maar als het neigt naar overcapaciteit is dit juist niet rendabel. Juist de gecertificeerde installatiebedrijven werken met veel verschillende soorten cv-ketels en zij hebben ervaring met al deze ketels vanuit de praktijk. En door de regelmatige trainingen zijn deze installateurs op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, weten welke producten er op de markt zijn en wat er technisch allemaal mogelijk is. 
  2. Veilige installatie: een gecertificeerde installateur pakt vier belangrijke punten aan die de installatie helemaal veilig maken:
  • Koolmonoxidemeter: een gecertificeerd installateur doet een koolmonoxidemeting in het rookkanaal om de situatie te beoordelen. Zo wordt er gezorgd dat er niet teveel koolmonoxide in uw woning zit.
  • Rookgasafvoer: de rookgasafvoer gaat gemiddeld maar één ketelleven mee. Doordat deze nu meteen wordt aangepakt, blijven de verbrandingsgassen zoals koolmonoxide veilig naar buiten afgevoerd worden. 
  • Gasleidingen: een gecertificeerd installateur doet altijd een inspectieronde bij de gasleidingen. Zo wordt eventuele lekkage in de gasleidingen die u nog niet heeft gezien altijd opgemerkt.
  • De cv-ketel wordt goed ingeregeld: door de cv-ketel op de fabrieksinstellingen te laten staan, is deze niet afgesteld op woonsituatie. Doordat gecertificeerde installateurs de ketel wel afstellen, kunt u veel energiekosten besparen. 
  1. Terugdringen van de kans op koolmonoxidevergiftiging: de verhoogde blootstelling aan koolmonoxide concentraties, waaruit koolmonoxidevergiftigingen voortkomen, komen vaak van slecht geïnstalleerde cv-ketels en oude rookgasafvoeren. Doordat je koolmonoxide niet ruikt, ziet of proeft, maar het dus wel heel gevaarlijk is voor de gezondheid, is het belangrijk dat de cv-installatie op orde is. Doordat wij binnen ons bedrijf de juiste certificeringen bezitten, zijn wij in staat cv-ketels op een veilige wijze te installeren. 
  2. Weet wie u in huis haalt: momenteel zijn alle certificeringen nog vrijgegeven. Hierdoor kan eigenlijk iedereen uw cv-ketel komen vervangen. Ook sinds de Vestigingswet in 2007 is afgeschaft, hoeven cv-ketel installateurs niet aan speciale eisen te voldoen om hun onderneming te kunnen starten. Dit zorgde voor een toename van het aantal onbekwame installateurs op de markt, want iedereen zonder ervaring binnen de verwarmingsbranche kan nu uw cv-ketel ophangen. Met de nieuwe gasketelwet wordt het spreekwoordelijke kaf van het koren gescheiden, want alleen gecertificeerde installateurs hebben hier dan bevoegdheid tot. Niet-gecertificeerde bedrijven, die dan toch werken aan gasgestookte cv-installaties, zijn in overtreding. Zo wordt de veiligheid gewaarborgd. 

Het belangrijkste doel van de gasketelwet is het terugdringen van het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO).

Meer weten?

cv ketel

De CV ketel vervangen

De CV ketel vervangen: wanneer is het nodig, vervang je hem voor hetzelfde type of kan je beter een ander type cv kiezen? En wat zijn de alternatieven op de traditionele CV ketel? We nemen je mee in de wereld van de cv ketel en het vervangen van de cv.

Verwarming wordt niet warm. Wat nu

Help! Mijn verwarming wordt niet warm. Wat nu?

Je verwarming wordt niet warm? Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je verwarming weer aan de praat te krijgen. In dit artikel lees je wat je moet doen als je verwarming niet warm wordt.

Scroll naar boven