Wat is een cv-ketel?
Een cv-ketel (centrale verwarmingsketel) is het hart van de centrale verwarmingsinstallatie in een woning. Het zorgt voor warm water waarmee de centrale verwarming wordt opgewarmd. Er zijn twee soorten cv-ketels, namelijk soloketels en combiketels. De soloketel verwarmt het cv-water wat door de installatie loopt (leidingen, radiatoren, vloerverwarming). Een combiketel verwarmt net als de soloketel het cv-water maar levert ook warm tapwater. Bijvoorbeeld in de badkamer en keuken. Tegenwoordig zijn cv-ketels een stuk zuiniger dan voorheen waardoor het gasverbruik aanzienlijk lager is. Deze worden ook wel hr-ketels of hoogrendementsketels genoemd.
Wat is een modulerende cv-ketel?
Een modulerende cv-ketel zorgt ervoor dat het vermogen van de ketel zich aanpast naar de warmtebehoefte. De ketel schakelt niet uit als de ingestelde temperatuur bijna is bereikt, maar gaat minder werken. Hierdoor blijft de watertemperatuur constant waardoor de temperatuur in de woning minder schommelt. Voordelen van een modulerende cv-ketel is dat het zuiniger is in energieverbruik en het zorgt voor minder temperatuurschommelingen en dus hoger comfort. Tegenwoordig zijn bijna alle ketels modulerende hr-ketels.
Hoe werkt een cv-ketel?
Een cv-ketel werkt meestal op aardgas of stookolie en verhit met een brander het water in een gesloten systeem. Deze brander treedt in werking zodra een kraan wordt opengedraaid of zodra de thermostaat een seintje geeft. De circulatiepomp zorgt dat het verwarmde water via de leidingen naar de verwarmingselementen (radiatoren, vloerverwarming) stroomt en geeft warmte af. Het water dat is afgekoeld stroomt vervolgens weer terug naar de ketel waar het weer verwarmd zal worden.
Welke cv-ketel heb ik nodig?
Een ketel moet voldoende warmte kunnen produceren. Het benodigde vermogen wordt beïnvloed door verschillende factoren waaronder het gebruik van warm water en oppervlakte en isolatie van de woning. In het algemeen heeft een grote woning er een nodig met meer vermogen dan een klein appartement.
- Appartement / tussenwoning: 24 – 28 kW
- Hoekwoning / twee onder een kap: 24 – 30 kW
- Vrijstaande woning: > 30 kW
Hoe cv-ketel kiezen?
Om zoveel mogelijk rendement uit de ketel te halen zijn enkele factoren en technische specificaties van belang.
- Type ketel: er zijn twee soorten cv-ketels, namelijk soloketels en combiketels. Een soloketel regelt alleen de verwarming in de woning, terwijl een combiketel van warm tapwater voorziet. Tegenwoordig hebben de meeste huizen een combiketel. Ook speelt het vermogen van de huidig geplaatste ketel een rol.
- Oppervlakte: de grootte van het huis is bepalend voor de ketel. Als het vermogen van de ketel te laag is verwarmt het de woning onvoldoende. Daarnaast speelt de isolatiewaarde een grote rol. Een slecht geïsoleerde woning is moeilijker te verwarmen dan een woning met een goede isolatie.
- Grootte huishouden: hoe meer mensen in een huishouden, des te meer warm water er nodig is. Ook is een hoger vermogen aan te raden bij grote hoeveelheden waterafname of bij afname van meerdere tappunten tegelijkertijd.
- CW waarde: hoe hoger de CV-waarde (warmwatercomfort), hoe meer en sneller je warm water hebt. Vaak is CW4 voldoende en CW6 het maximum. Een CW6 toestel heeft een geïntegreerde boiler, waardoor het de eerste 10 minuten een grote hoeveelheid water levert. Daarna levert het hetzelfde vermogen van een CW5 toestel.
- Badkamer: het type douche in de woning is ook bepalend voor de juiste keuze ketel. Is er een spaardouche, normale douche, stort- of regendouche of bad?
Welke cv-ketel kopen?
Naar aanleiding van verschillende testen hebben we een top 3 beste cv-ketels opgesteld. Hier is onder meer gelet op bedieningsgemak, prestaties en energieverbruik.
1. Remeha Calenta Ace CW4
De Remeha Calenta Ace CW4 is tevens een combiketel met een jaarrendement van ruim 89% en een energieklasse A. Ondanks het kleine formaat is het een echte krachtpatser. Binnen 9 minuten is een bad van 100 liter vol. De ketel is voorzien van eSmart Inside, waardoor de ketel automatisch wordt bijgevuld als het drukniveau onder het minimum komt. Ook is de temperatuur vanaf een afstand te bedienen dankzij slimme koppelingen.
2. Vaillant EcoTec Plus 25/32 CW4
De Vaillant EcoTec Plus 25/32 CW4 staat bekend om de betrouwbaarheid en energiezuinigheid. Deze variant levert 14,3 liter per minuut en is voldoende voor een gemiddeld huishouden. Het is een combiketel die zowel warm tapwater levert als radiatoren verwarmd. Ook is de temperatuur te bedienen met een Vaillant thermostaat voor een slimme klimaatbeheersing.
3. Intergas Xtreme 30
De Intergas Xtreme 30 is een combiketel die zorgt voor verwarming en warm water. Doordat het geen voorraadvat heeft, maar een doorstroomsysteem voorziet de ketel pas van warm water als dat nodig is. Dit scheelt in de energiekosten. Het ontwerp zorgt voor optimale warmteoverdracht en minimaal warmteverlies. Bovendien is de verwarming te bedienen via de smartphone.
Waar cv-ketel plaatsen?
De meeste cv-ketels zijn in huizen op zolder geplaatst. Hiervoor wordt vaak gekozen vanwege de beschikbare ruimte en het gemak om de rookgasafvoer te vervangen omdat deze direct door het dak gaat. Door de afstand tussen de ketel en tappunten op de begane grond kan het echter soms iets langer duren voordat er warm water beschikbaar is. Ook worden ze regelmatig geplaatst in de kelder of (keuken)kast.
Wanneer cv-ketel bijvullen?
De ketel bijvullen is belangrijk voor de verwarming van de woning. De juiste werkdruk ligt tussen de 1,5 en 1,8 bar. Zodra de ketel onder de 1,2 bar komt dient het bijgevuld te worden met water. Het advies is om dit iedere 3 maanden te controleren. Wanneer de ketel vaak bijgevuld moet worden kan dit op een lekkage duiden. In dat geval is het advies om contact op te nemen met het installatiebedrijf.
Hoe lang gaat een cv-ketel mee?
Hoe lang een cv-ketel meegaat is afhankelijk van het merk, type ketel en de onderhoud. De meeste ketels hebben een levensduur van zo’n 12 tot 15 jaar. Daarna is een ketel vaak aan vervanging toe.
Wanneer cv-ketel vervangen?
De gemiddelde levensduur van cv-ketels is 12 tot 15 jaar. Er zijn ketels die langer meegaan, maar vaak worden ze na 15 jaar minder energiezuinig, waardoor er meer energie nodig is om de gewenste temperatuur te behalen. Dit merk je aan een hogere energierekening. Ook kunnen onderdelen verslijten zoals de thermostaat, warmtepomp, rookgasafvoer en brander. Met de tijd heeft een reparatie hieraan vaak geen zin meer en is het voordeliger om een nieuwe ketel aan te schaffen.
Is cv-ketel onderhoud verplicht?
Een cv-ketel laten controleren en onderhouden is op dit moment niet wettelijk verplicht. Onderhoud is ontzettend belangrijk voor veiligheid en verzekerheid. Veel aanbieders bieden een onderhoudscontract aan, waarbij de ketel periodiek kosteloos wordt onderhouden. Goed onderhoud voorkomt rendementsverlies, onnodig uitval en draagt bij aan een veilige leefomgeving. Het verlengt niet alleen de levensduur, maar voorkomt ook hoge energierekeningen en verlaagt het risico op storingen. Bovendien kan een slecht onderhouden ketel voor gevaarlijke situaties zoals koolmonoxide vergiftiging zorgen.
Is onderhoud van cv-ketel voor de huurder of verhuurder?
Dit is afhankelijk van het huurcontract. Groot onderhoud is in de meeste gevallen voor rekening van de verhuurder. Denk hierbij aan de aanschaf van een nieuwe ketel, maar ook aan onderhoud, reparaties en controles. Het ontluchten en bijvullen van de cv-installatie en opnieuw starten na uitval is voor rekening van de huurder.
Tips montage en onderhoudscontract
Een cv-ketel dient vakkundig door een erkend installatiebedrijf geplaatst te worden. Bij het vervangen van een ketel dienen onder andere de gasleiding afgeperst en de rookgasafvoer gecontroleerd en/of vervangen te worden. Het is van groot belang dat hier vakkundig en zorgvuldig mee wordt omgegaan. Er zijn diverse partijen die zich uitgeven als installateur maar dit niet zijn. Let hier daarom goed op bij de aanschaf en/of installatie van een cv-ketel.
Een onderhoudscontract garandeert dat de ketel regelmatig wordt onderhouden. Bij zo’n contract neemt de monteur zelf contact met je op als het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Een groot voordeel hiervan is dat de maandelijkse kosten laag zijn en je bij een storing voorrang krijgt op mensen zonder contract.