We worden steeds bewuster van de impact die we hebben op onze planeet. We willen niet alleen onze CO2 uitstoot verlagen, maar zeker ook onze energiekosten. Dat is makkelijk met een warmtepomp. Ben je benieuwd of jij je cv-ketel moet vervangen door een warmtepomp? Lees dan vooral deze blog.
Wat is een warmtepomp?
De warmtepomp is een systeem dat warmte uit natuurlijke bronnen haalt. Het gaat hier om de bodem, het water of de lucht. Dit maakt ze veel efficiënter dan traditionele cv-ketels. De CO2-uitstoot voor verwarming daalt volgens Technowacht met gemiddeld 20 tot 45 procent door warmtepompen te gebruiken.
Wanneer moet je je cv-ketel vervangen?
Het duurzame effect van de warmtepomp heeft er dan ook voor gezorgd dat de cv-ketel er vanaf 2026 helemaal uitgaat. Dit gebeurt met uitzondering van de woningen die niet geschikt zijn om over te stappen op alternatieven van gas. Het is mogelijk om te kiezen voor de overstap op een hybride warmtepomp, een warmtenet-aansluiting of een volledig elektrische warmtepomp. Om een goed beeld te geven van de opties waaruit je kan kiezen, lichten we ze hieronder toe:
- Hybride warmtepomp: deze pomp verwarmt de woning voor het grootste deel en wordt aangesloten op de cv-ketel. De cv-ketel springt bij wanneer het erg koud is. Ook zorgt de ketel voor warm water in de badkamer en de keuken.
- Warmtenet-aansluiting: hierbij wordt er warm water aangevoerd door een netwerk van waterleidingen. Een speciaal kastje in je huis zorgt ervoor dat de warmte van dit water zich verspreid door het huis en je radiatoren activeert. Ook zorgt deze warmte voor warm water en het activeert je vloerverwarming wanneer je die hebt.
- Volledig elektrische warmtepomp: deze verwarmt de woning volledig, waardoor de cv-ketel wordt vervangen door een warmtepomp. In de badkamer en keuken wordt het warme tapwater verzorgd met behulp van een boiler. Dat is nodig, omdat de warmtepomp niet direct voldoende is voor een douchebeurt. De boiler maakt dit wel mogelijk: met een boiler van 150 liter kan je ongeveer een half uur douchen. Een volledig elektrische warmtepomp haalt de warmte-energie uit de lucht, de bodem of het grondwater. Daarnaast is deze pomp duurzaam, omdat hij maar een klein beetje energie nodig heeft om de warmte te onttrekken en naar binnen te pompen. Om dit systeem goed te laten werken is het van belang dat het huis goed geïsoleerd is. Ook moet het huis een laag temperatuur verwarmingssysteem hebben. De waterpomp werkt hierdoor efficiënt werkt en zo bespaar je daadwerkelijk goed op CO2 en kosten.
Om huishoudens extra te stimuleren hun cv-ketel te vervangen door een warmtepomp, biedt het Rijk een subsidie op deze verwarmingsoptie. Dit jaar is deze subsidie verhoogd tot wel 30%. Klinkt dit positief? Dan raden wij zeker aan om over te stappen. Voor als je het lastig vind te bepalen welke van de vele soorten bij jouw behoeften en huis past, hebben wij een blog geschreven waarin wij de pijlers toelichten die bepalen welke warmtepomp bij jouw huis past.
Waarom je juist nu overstapt op een warmtepomp
Er zijn verschillende redenen waarom je je cv-ketel moet vervangen door een warmtepomp om jouw huis comfortabel te verwarmen, naast het duurzame effect. Wij noemen drie belangrijke redenen:
- Veiligheid: warmtepompen zijn veel stiller dan cv-ketels en produceren geen schadelijke uitlaatgassen. Dit maakt ze veiliger voor je gezin en je buurt.
- Terugverdienen: uiteraard kost het wat om een warmtepomp te installeren, maar hier staat wel tegenover dat je jaarlijks gaat besparen op je energierekening. Daarnaast kan je je E-peil naar beneden halen met ongeveer 20 tot 30 punten. De E-peil geeft het energieverbruik van je woning aan. Wanneer jouw project een lagere E-peil heeft dan op het moment wettelijk verplicht is, kan je in aanmerking komen voor een premie.
- Verkoopbaarheid woning: voor het verkopen of verhuren van je woning is het energieprestatiecertificaat een pré, maar ook kopers of huurders zijn hier steeds meer in geïnteresseerd. Energieprestaties worden belangrijker en de aanwezigheid van een warmtepomp is heel belangrijk bij deze overweging. Een warmtepomp heeft daarom een positief effect op de verkoop- of verhuurbaarheid van je woning. Hierdoor stijgt je woning in waarde.
- ISDE-subsidie: met deze subsidie kan je o.a. als woningeigenaar financiering krijgen om een warmtepomp te laten installeren. In 2022 is er € 228 miljoen budget beschikbaar voor duurzame opties. Denk aan zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar en deze subsidie loopt door tot 2030.
Voor als je benieuwd ben naar andere redenen waarom je zou moeten kiezen voor een warmtepomp? Bij dit infoplatform over warmtepompen kan je de andere redenen lezen.