Vroeger verwarmden we alles op gas, maar tegenwoordig zoeken we naar allerlei opties om duurzaam te kunnen verwarmen. Uiteindelijk zal dit leiden tot gasloos wonen. Hoe kan jij ervoor zorgen dat je duurzamer woont door van het gas af te stappen en een voorloper zijn op het gasloos wonen? In deze blog leggen we het uit.
Wat is gasloos wonen?
Simpelweg betekent dit dat je van verwarming door middel van aardgas overstapt op een duurzamere verwarmingsoptie. Dit is een belangrijke stap, zeker met het Klimaatakkoord waarin staat dat Nederland in 2050 in ieder geval voor minimaal 90% gedaald wil zijn in de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990. Om dit doel te kunnen behalen moet er een transitie plaatsvinden in de manier waarop wij aan energie komen. We moeten van de fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas en steenkool) overstappen naar de duurzame energiebronnen als zonne-energie, windenergie en aardwarmte om onze huizen te verwarmen. Gasloos wonen dus.
Hoe kun je gasloos wonen?
Er zijn verschillende manieren waarop je je woning van het gas kan halen. Wij geven een aantal relevante opties:
- Installeer een warmtepomp: een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen. Hiermee bedoelen we de lucht, de grond of het water. De warmte die de pomp uit deze bronnen onttrekt, draagt het over aan de ruimtes van je huis. Er zijn verschillende vormen van warmtepompen, die werken op combinaties tussen (ventilatielucht) en water. Er is ook een wat afwijkende vorm: de hybride warmtepomp. Deze werkt op stroom en gebruik je in combinatie met een cv-ketel. Hierbij haalt de buitenunit van de pomp warmte uit de buitenlucht. Via een koelmiddel wordt deze lucht getransporteerd naar de binnenunit. Hierin zit een warmteverwisselaar, die de warmte uit de buitenlucht overdraagt aan het cv-water. De warmte wordt zo verdeeld over deze twee installaties, waarbij de warmtepomp de hoofdverwarming voor het huis is. De cv-ketel zorgt voor warm tapwater en eventuele bijverwarming als het erg koud is. Lees in onze blog verder als je meer wil weten over de hybride warmtepomp.
- Isoleer je huis: met goede isolatie heb je veel minder energie nodig om je huis te verwarmen. Bovendien kun je jouw huis dan warm krijgen met verwarmingswater van zo’n 50 graden. Dat is de temperatuur die je nodig hebt om met een warmtepomp je huis te verwarmen.
- Ga elektrisch koken: ook op deze manier stap je af van het gas. Je kan elektrisch koken met een keramische kookplaat of een inductiekookplaat.
- Wek je eigen stroom op met zonnepanelen: met zonnepanelen maak je door middel van de energie en warmte van de zon stroom voor je huis. De energie van deze panelen kan je ook gebruiken om je water je verwarmen. Deze verwarmingsbron is duurzaam én oneindig. Lees verder in onze blog over zonnepanelen als je hier meer over wil weten.
- Laat je gasmeter verwijderen: wanneer je gasloos gaat wonen, heb je je gasmeter ook niet meer nodig. Elke regio heeft een netbeheerder: de eigenaar van het leidingennetwerk in jouw regio. Wanneer je van het gas afgaat, zal je netbeheerder ervoor zorgen dat de gasmeteropstelling en aansluitleiding wordt verwijderd. Je kunt hier kijken om erachter te komen wie de netbeheerders in jouw regio zijn.
Wat kost het?
Wanneer je begint aan zo’n energietransitie, is het ook belangrijk te kijken naar de kosten die je hebt om je huis klaar te maken voor deze transitie. Vereniging Eigen Huis biedt je advies bij en hulp met het kopen, verkopen en verduurzamen van je huis. Zij hebben een kostenplaatje uitgerekend om te laten zien hoeveel geld je kan besparen per jaar als je gasloos gaat wonen. Hierbij wordt een verdeling gemaakt tussen appartementen, tussenwoningen en vrijstaande huizen.
Volgens hun berekeningen kost het gemiddeld tussen de 17.000 en 30.000 euro om je huis klaar te maken voor een toekomst zonder aardgas. Een gemiddeld huishouden komt uit op ongeveer 20.000 euro kosten.
Maar uiteraard win je er ook wat voor terug. Gas is drie keer zo duur als elektriciteit. De kosten voor gas zijn in 2022 vrijwel hetzelfde als vorig jaar: 0,80 euro p/m3 gas. De kosten voor elektriciteit zijn daarentegen met ongeveer 7 cent gedaald in vergelijking met 2021. In 2022 betaal je ongeveer 0,15 euro p/kWh. Dit komt doordat er dit jaar een lagere energiebelasting voor stroom is.
Dit maakt gas een zeer voordelige optie in vergelijking met gas. Daarnaast zijn er nog andere voordelen voor een transitie naar duurzamere energiebronnen voor je huis.
Wat zijn de voordelen?
Naast de uiteindelijke kostenbesparing zijn er nog een aantal andere voordelen wanneer je van het gas afgaat. Wij zetten ze op een rijtje:
- Isoleren loont: met verwarmen op stroom bespaar je op je jaarlijkse vastrechtkosten. Door daarbovenop je woning ook nog eens goed te isoleren, daalt de energierekening. Het wooncomfort stijgt, terwijl de rekening daalt. Als je ook nog investeert in zonnepanelen, kun je een rendement behalen dat interessant is voor de portemonnee.
- Duurzaam: uiteraard heeft het wonen zonder gas ook invloed op de CO2 – uitstoot. Zo kunnen we de nare gevolgen van de klimaatverandering in de hand houden.
- Eén energiesysteem: oude woningen zijn erop gebouwd om twee verschillende energiesystemen te gebruiken: gas en elektriciteit. Wanneer we van gas afstappen, zullen we geen rekening hoeven houden met de gassystemen. Dat maakt het bouwen van huizen goedkoper én sneller.
- Minder kosten: naast dat stroom sowieso goedkoper is dan gas, zullen de kosten voor de cv-ketel en het onderhoud daarvan ook verdwijnen uit het kostenplaatje.
Duurzaam én goedkoper: gasloos wonen brengt veel voordelen met zich mee, waarmee jij een prettige, voordelige en duurzame toekomst tegemoet kan gaan.